Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Οι αλλαγες στο διπλωμα οδηγησης απο 19/01/2013


Από τις 19 Ιανουαρίου αρχίζει και ισχύει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός για τα διπλώματα οδήγησης, ενώ μειώνεται ο χρόνος ισχύος του διπλώματος. Οι αλλαγές φέρνουν αύξηση των υποχρεωτικών μαθημάτων οδήγησης από 20 σε 25, ενώ οι οδηγοί υποχρεούνται να ανανεώνουν το δίπλωμά τους κάθε 15 έτη.
Για τα επαγγελματικά διπλώματα εξακολουθεί να ισχύει η ανανέωσή τους ανά 5ετία, ενώ μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 χρόνων η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται ανά τριετία για όλους. Για τα δε επαγγελματικά διπλώματα έχει τεθεί σε ισχύ και θα ολοκληρωθεί έως και 19/09/2014 το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι), το οποίο πρέπει να κατέχουν όσοι ασχολούνται ως επαγγελματίες οδηγοί .Οι δικυκλιστές που θα εξετάζονται για δίπλωμα υποχρεώνονται να φορούν ειδικό ρουχισμό προστασίας (ειδική φόρμα, επιγονατίδες κ.λπ.).
Οι παλιές άδειες για δίκυκλα, ερασιτεχνικά διπλώματα, καθώς και όσες εκδοθούν από εξετάσεις που έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 18 Ιανουαρίου, θα συνεχίσουν να ισχύουν, είτε έως ότου ο κάτοχός τους συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών είτε έως το έτος 2033.
Οι νέες αλλαγές είναι:
Αυξάνονται τα πρακτικά υποχρεωτικά μαθήματα από 20 σε 25. Αν ο υποψήφιος δεν έχει περάσει τις θεωρητικές εξετάσεις, δεν μπορεί να προχωρήσει στα πρακτικά μαθήματα.
Η ανανέωση διπλώματος θα γίνεται κάθε 15 χρόνια και για να συμβεί αυτό οι κάτοχοι διπλωμάτων θα υποβάλλονται εκ νέου σε εξετάσεις (παθολόγος και οφθαλμίατρος). Αν διαπιστωθεί πρόβλημα, παραπέμπονται σε δευτεροβάθμιες επιτροπές.
Η κατηγορία Β για ΕΔΧ (ταξί) καταργείται, καθώς και μερικές διατάξεις για ειδικές κατηγορίες.
Το νέο δίπλωμα για τα μοτοποδήλατα σε υποψηφίους άνω των 16 ετών δεν θα εκδίδεται από την Τροχαία αλλά από τις υπηρεσίες Μεταφορών-Σχολές οδηγών. θεσπίζεται υποχρεωτική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση για την κατηγορία αυτή. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν υποψήφιοι από την ηλικία των 16 ετών ,με υπογραφή κηδεμόνα η 17 ετών χωρίς υπογραφή του κηδεμόνα.
Όσοι έχουν στην κατοχή τους διπλώματα 50cc τα όποια αποκτήθηκαν πριν την 19/01/2013 ,καλούνται έως 1/01/2015 να τα ενσωματώσουν στο καινούριο κοινοτικού τύπου  δίπλωμα οδήγησης η να το αλλάξουν .Σε άλλη περίπτωση μετά τις 01/01/2015 το δίπλωμα ακυρώνεται.
Όσοι έχουν στην κατοχή τους διπλώματα 50cc μετά την 19/01/2013 θα μπορούν να αποκτούν δίπλωμα οδήγησης αυτοκίνητου χωρίς να υποβάλλονται ξανά σε θεωρητική εκπαίδευση.
Ειδικά για τους υποψήφιους οδηγούς μοτοσικλετών (Α2-Α), από τις 7 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν δύο νέες δοκιμασίες στην πρακτική εξέταση: Η κίνηση με ταχύτητα 50 χλμ. και η αποφυγή εμποδίων, και η κίνηση με ταχύτητα 50 χλμ. και η ακινητοποίηση του δικύκλου σε συγκεκριμένη απόσταση.                                                 Από την ίδια ημερομηνία (19/01/2013) θα είναι υποχρεωτικός ο ειδικός ιδιωτικός ρουχισμός προστασίας (κράνος full face,μπουφαν,η στολή, επιγονατίδες κ.λπ.) κατά τη διάρκεια της εξέτασης  σε περίπτωση μη ύπαρξης ειδικού εξοπλισμού είναι αιτία απόρριψης του υποψήφιου.


Για την τήρηση του αδιάβλητου των εξετάσεων, προβλέπονται αλλαγές και στους εξεταστές, οι οποίοι ήδη περνούν από ειδικά σεμινάρια. Παράλληλα, όσοι νέοι εξεταστές εισαχθούν στο σύστημα θα πρέπει να έχουν δίπλωμα ανάλογο της κατηγορίας που εξετάζουν, ενώ από το 2015 και μετά οι εξεταστές θα είναι υποχρεωτικά πτυχιούχοι.
Επίσης στο ειδικό έντυπο, που θα συμπληρώνεται ύστερα από κάθε εξέταση, θα υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία απόρριψης, ενώ η κάθε σχολή, ο κάθε εκπαιδευτής και ο κάθε εξεταστής θα έχει έναν δικό του μοναδικό κωδικό, ώστε να ελέγχονται πιθανοί ύποπτοι... συνδυασμοί. Επιπλέον στο έντυπο θα αναγράφεται πόσες φορές έχει εξεταστεί θεωρητικά και πρακτικά ο κάθε υποψήφιος.
Έως το τέλος της χρονιάς,  θα εκδοθούν νέα εγχειρίδια εκπαίδευσης και εξέτασης για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, στα οποία μάλιστα θα υπάρχουν ειδικά κεφάλαια για την οικολογική οδήγηση.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δηλώσει αναλφάβητος, προστίθενται δύο ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης.


Για περισσότερες πληροφορίες
What's up 6980-478705
Cosmote 6977-077535


1 σχόλιο:

  1. Καλή σας ημέρα,
    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον νέο νόμο που έχει καταληκτική ημερομηνία τις 31/3, σύμφωνα με τον οποίο ο κλάδος σας καθώς κι άλλοι υποχρεούστε να εκδίδετε αποδείξεις από ταμειακή μηχανή. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.sotiriadis.com.gr έχει μεγάλη ποικιλία από ταμειακές μηχανές και μηχανές γραφείου σε καλές τιμές. Μη διστάσετε να ρωτήσετε ο,τιδήποτε

    Στη διάθεση σας, με φιλικούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις